Yhteystiedot

15_Wikimploi-yhteystiedot-Trondheim-Juhani-Risku-Outi-Alapekkala

Wikimploi-tiimi toimii sekä Suomessa että Norjassa, kummassakin Societal Innovation In Action™ -startupin toimitiloissa. Heinäkuusta 2016 lähtien In Actionin pääpaikka on Helsingissä.

Nopein yhteys puhelimitse ja sähköpostilla:

  • arkkitehti.risku(æ)sci.fi
  • +358 50 62326

 15_Societal-innovation-In-Action-Trondheim-Risku-Alapekkala-contacts

Asiamies saapuu viranomaisen** kutsusta esittelemään Wikimploi-mallia ja sen perustamista. Samalla on mahdollista aloittaa mallin soveltamisen esisuunnittelu ja uuden Wikimplacen perustaminen.

__________________________________________________________

Yhteydenotosta perustamiseen jopa päivässä

Wikimploi-mallin mukaisen Wikimplacen perustaminen tapahtuu nopeasti, jopa yhdessä päivässä, jos kunta tai kaupunki on edeltä tehnyt seuraavan:

  1. Hankkinut toimitilat tarvittavalle työntekijämäärälle (esim. 50–100–200–500…). Kaupungeilla ja valtiolla on tuhansia neliömetrejä tyhjää tilaa odottamassa käyttöä
  2. Kartoittanut kaikkien työttömien koulutuksen, ammatit, taidot ja kyvykkyyden, kiinnostuksen kohteet, visiot ja ideat
  3. Osoittanut 2-3 henkilöä Wikimplacen hallintaan (yleisjärjestelijä, sihteeri ja vastaanottovirkailija, henkilöt aluksi ½-päiväisiä, myöh. ¼-päiväisiä)
  4. Osoittanut 2-3 henkilöä hoitamaan toimitilan infrastruktuurin (tietojärjestelmät, kalustus, ylläpito, henkilöt ¼-päiväisiä)
  5. Valtuuttanut teknisen johtajansa johtamaan Wikimplacen tarvitsemaa tilapalvelua 12 kk:n ajan
  6. Neuvotellut yhden vähintäin AMK-tasoisen oppilaitoksen mukaan hankkeseen kouluttamaan, tutkimaan ja osallistumaan
  7. Ottanut yhteyttä Wikimploi Suomeen ja sopinut aloituspäivästä
  8. Kutsunut Työministeriön ja median edustajat Wikimplacen avajaisiin.

Kun avajaispäivä ja ajankohta on sovittu, usein maanantaiksi klo 8.00, ovet avataan ja työntekijät astuvat sisään, ottavat kulkukortit ja astelevat toimipisteelleen. Työntekijöillä on mukanaan omat työvälineet visiointia, suunnittelua ja organisointia varten (ks. kuva alla).

Tyypillisiä työkaluja otettavaksi ensimmäisenä päivänä mukaan

Wikimploi-Wikimployees-personal-tools-set-for-Vision-Plan-Organizing-Execution-JRi

Koska Wikimploissa mennään visio, suunnittelu ja organisointi edellä, ensimmäinen kuukausi on organisoitumisen aikaa. Tällöin aloittava yhteisö laatii suunnitelmia ja konkreettisia töitä seuraavaksi sisään astuville ryhmille, kuten yrittäjille, rakentajille, nuorille jne. Nämä ryhmät aloittavat konkreettisen työn noin yhden kuukauden päästä Wikimploin perustamisesta.

_____________________________________________________

** Wikimploin kannalta viranomaisia ovat kuntien, kaupunkien, valtion ja kansainvälisten julkisyhteisöjen kuten EU:n ja YK:n edustajat. Wikimploi on tarkoitettu juuri mainituille tahoille yleishyödylliseksi ja epäpoliittiseksi työllistämismalliksi. Wikimploi on tätä päivää, eli nopea, monipuolinen, dynaaminen ja skaalautuva työntekemisen malli.

Myös mikä tahansa ryhmä tai yhteenliittymä voi vaatia viranomaisia järjestämään Wikimploi-mallin soveltamista työllistämisessä. Tällöin aloitusneuvotteluun kannattaa kutsua halukkaat työtä vailla olevat henkilöt, vastuulliset viranomaiset, valtamedia, tutkijoita ja kaupunkilaisia. Kutsujan kannattaa valmistella tilaisuus niin, että päätökset voidaan tehdä heti. Tilaisuus kannattaa streamata suoraan Internetiin ns. kolmen kameran tekniikalla. Tilat kannattaa varata 300-500 henkilön salista.

Wikimploi-tiimi organisoi tilaisuuden agendan ja esittelee Wikimplacen nopean perustamisen prosessin. Tavoitteena on, että kokousta seuraavana päivänä suunnittelutiimi aloittaa työn, ja seuraavalla viikolla ensimmäiset 350-370 astuvat tiloihin ja aloittavat työn. Tätä on wiki, eli nopea.