Sata kesätyöpaikkaa on nyt tuhat

Luonnos ja ehdotus: Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka kesäksi 2015, Wikimploi Nuoret.

Ajatuksena on toimia nopeasti yhteistyössä viiden kaupungin, niiden yrittäjien ja oppilaitosten kanssa siten, että voimme organisoida uudella ja radikaalilla tavalla työtä tuhannelle nuorelle.

Tämä sivu kuvaa siis Wikimploi-mallin nopeaan soveltamiseen kesätyöpaikkojen luomiseksi Suomessa. Kun viisi kaupunkia ryhtyy hankkeseen, voimme yhdessä saada vaadittavat muodolliset, viralliset ja käytännölliset asiat kuntoon. Näitä ovat mm. tilajärjestelyt, sopimusjuridiikan hoitaminen, oppilaitosten valinta, yritysten rekrytointi, mentorien ja ohjaajien valinta, tuhannen halukkaan nuoren valinta, ja tiedotusvälineiden ja viranomaisten kutsuminen avajaisiin kesäkuun toisella viikolla.

15_Wikimploi-tuhannelle-nuorelle-kesatyo-2015Työtä nuorille Työministeriötä vaivaamatta

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hanke on myös pilotti organisoida työtä ilman Työministeriön rahoitusta ja myötävaikutusta, sillä Suomen työllisyys ja kilpailukyky on hoidettava ihmisten ja yritysten tahdonvoimalla ja taidolla. Työn organisoinnissa tarvitaan enemmän tahtoa, älyä ja taitoa, kuin silkkaa rahaa.

Kaupunki on yksikkönä juuri oikea mahdollistamaan työllistymisen: sillä on tiloja, asukkaita, koululaisia, opiskelijoita, ja pyrkimys ylläpitää hyvinvointia ja sivistystä. Kaupungilla on myös arvovaltaa, uskottavuutta ja pysyvyyden intressi. Nuoret ovat osa tätä pysvyyttä, etenkin jos he näkevät kaupungin toimivan heidän hyväkseen.

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hankkeessa kaupungilta ei vaadita rahaa, vaan resursseja.

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hanke muuttaa koko kesätyöajattelun. Tarvitsemme vain avaimet tiloihin, niin tuhat rekrytoitua nuorta astuu sisään ja heidän mukanaan noin 300 aikuista ammattilaista mentoreiksi, tutoreiksi, sparraajiksi ja ohjajiksi. Joukkoistamme kesätyön ohjaamisen, otamme vastuun ja teemme siitä juridisen sopimuksen. Innokkaimmat ja aktiivisimmat yritykset tulevat mukaan, sillä ne tahtovat olla olemassa myös tulevaisuudessakin. Hyvässä ohjauksessa jokainen kesätyöntekijöistämme visioi, analysoi, suunnittelee ja toteuttaa heille asetetut tehtävät, jopa ylikin. On vain yrityskumppaneistamme kiinni, mitkä tavoitteet ylitetään. Nuoret tuovat mukanaan työelämään sellaista, joka muuttaa kilpailukyvyn uudelle tasolle.

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hanke yhdistää kaupungin yritykset ja nuoret. Samalla yrityksille voi löytyä jatkajia läheltäkin. Kun nuori kiinnostuu jo kesätyöaikanaan paikallisista yrityksistä, hän pystyy ajattelemaan niiden kehittämistä kilpailukykyiseksi jo kesätyöaikanaan. Tässä mallissa kaikki voittavat: yritys saa jatkajan, kaupunki pysyvän asukkaan, ja nuori voi rakentaa yhä paremman yrityksen vanhan pohjalle. Työpaikatkaan eivät joudu uhan alle.

Miksi vain tuhat työpaikka nuorille?

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hanke on dynaaminen ja skaalautuva. Tuhat on numerona helppo: sitä jaettaessa ja kerrottaessa eri kokonaisluvuin saadaan eri kaupungeille ja kunnille sopiva ja mahdollinen määrä kesätyöpaikkoja nuorille esim. näin:

  • Utsjoki 1000 ÷ 100 = 10 paikkaa
  • Inari 1000 ÷ 50 = 20 paikkaa
  • Oulu 1000 ÷ 2 = 500 paikkaa
  • Jyväskylä 1000 ÷ 2 = 500 paikkaa
  • Tampere 1000 ÷ 2 = 500 paikkaa
  • Vantaa 1000 × 1 = 1000 paikkaa
  • Pariisi 1000 × 5 = 5000 kesätyöpaikkaa nuorille kesäksi 2015.

Huomattakoon, että jos saamme esimerkin 7530 kesätyöpaikkaa luoduksi, ovat he yhteisen tahdon elävä esimerkki yhteistyöstä. Nämä monikansalliset ja -kulttuuriset nuoret muodostavat yhden kesän aikana 7530 henkilön välittömän verkoston, jonka tukiryhmään kuuluu sarjallisen ajattelun mukaan, sitoutuneita ihmisiä 15060-481920, riippuen suvun ja ystävien määrästä ja aktiivisuudesta. Ainakin Tampereen kannattaa osallistua, sillä sillä on maksimaalinen teho verkottumisen suhteessa vaihdantaan. Kuvitelkaa, parhaimmillaan 481920 ihmistä mukana tiimissä, jonka ytimessä on 7530 nuorta! Kaikki yhdessä kesässä, onhan se sentään jotain!

Nykytila

Tuhannelle nuorelle kesätyöpaikka -hanke on nyt vaiheessa wish you were here tai nice to have, eli etsimme ensimmäisiä kumppanikaupunkeja. Jos halukkaita kaupunkeja löytyy useampia, ne kilpailutetaan. Ensimmäinen kaupunki voittaa, ja voi aloittaa ma 1.6.2015, myöhemmin mukaan tulevat siitä viikon kuluttua ma 8.6.2015. Wikimploi Youth -malli skaalautuu kaupungista kulttuuriin ja maanosaan niin, että nuoria voidaan työllistää sadasta tuhannesta aina muutamaan miljoonaan yhdessä kesässä.

Wikimploi-Rekry-ilmoitus-varoitus-liiasta-innostuksesta-7-5-2014-JRi

Onko tämä kaikki mahdollista?

Lähdemme sanonnan Where there’s a will, there’s a way mukaan toteuttamaan sadalle nuorelle kesätyöpaikan jossain kaupungissa. Kesän aikana teemme yrityskumppaniemme töitä, Wikimploi Grand Projects -hommia, visiointia, suunnittelua, analyysia, organisointia ja toteutusta millä tahansa alalla, hyvässä ohjauksessa ja seurassa. Siellä missä on tahtoa, on myös tapa.

Ohessa luonnos rekrytointi-ilmoituksesta keväältä 2014. Sitä soveltaen jos yksikin kaupunki tarttuu asiaan, kesätyöt alkavat sadalle nuorelle tässä kaupungissa ma 1.6.2015. Onhan kuussakin käyty. ☾

_____._____

Wikimploi-Rekry-ilmoitus-luonnos-7-5-2014-JRi-2

_____._____

Wikimploi-tiimi laatii yhdessä kaupungin, oppilaitosten ja  yrittäjäyhdistyksen kanssa suunnitelman ja toteutuksen kesätyön järjestämiseksi. Kesätyöt pyritään aloittamaan ma 1.6.2015 klo 9.00.

_____._____

Ohessa linkkejä kesätyötä, tyhjiä koulutiloja ja mentorointia käsitteleviin webbiartikkeleihin:

2015                                                                                     :

2014                                                                                     :