Startup ja Wikimploi

Startupit ovat suurta potentiaalia olevia alku-, kasvu- ja kansainvälistymisvaiheen yrityksiä, joihin riskirahoittajat haluavat sijoittaa maksimaalisten voittojen vuoksi.

Exclusive-malli on vain harvoille

Suomessa, kuten muissakin maissa, startup-yrityksiin sovelletaan exclusive-mallia, jossa ehdokasyrityksiä tarvitaan satoja tai jopa tuhansia, sijoittaja poimii parhaat päältä ja johtaa startupin menestykseen ja miljoonavoittoihin ns. exit-suunnitelmalla. Tämän muutamia yrityksiä suosivan mallin mukaan toimivat mm. Tekes, Startup Sauna ja Slush. Jos startup-yritys ei pääse johonkin startup-ohjelmaan mukaan, se hyvin todennäköisesti jää kehityksen, kasvun ja kansainvälistymisen ulkopuolelle. Näin nykyiset innovaatiotuki- ja riskisijoitusmallit ovat erittäin etuoikeutettuja.

Eksklusiivisten startup-mallien rinnalle tarvitaan tehokkaampia ja laajemmin palvelevia malleja. Näistä on esimerkkinä Wikimploi. Siinä kaikki visiot, ideat, keksinnöt ja innostus saavat ammatillista tukea, rahoitusta ja kansainvälistymisen menetelmiä kehitykseensä ja kasvuun.

Sijoittajat vaativat startup-yrityksiltä pitkälle vietyä erikoistumista, kapeaa markkinarakoa, laserfokusoitunutta osaamista, uskottavaa toteutussuunnitelmaa ja maailman parhaita toteuttajia. Vaatimukset kuulostavat yhtäaikaa sekä romanttisen kannatettavilta, että maksimoidun epärealistisilta. Tätähän riskin ottamisen täytyykin olla: suuria lupauksia, suuria odotuksia, muutama onnistuminen ja paljon pettymyksiä.

Startup-kulttuurissa paljon hienoa

Nuoret ja innokkaat innovaattorit saavat ymmärtäjiä ja tukijoita valtionhallinnon ja rahoittajien taholta. Startupit voivat keskittyä juuri siihen mitä parhaiten osaavat, sijoittajat ja tukijärjestelmät hoitavat taustatyötä, kirjanpitoa, markkinointia ja kontakteja omalla resurssoinnillaan.

Viimeaikaiset startuppien menestystarinat, etenkin Supercell, ovat osoituksena nykyisten tuli- ja rahoitusmallien toimivuudesta. Startup-kohu on myös omiaan luomaan innostusta ja toivoa muuten alamaissa olevassa taloudessa.

Startup-kulttuurissa paljon korjattavaa

Kun startup-toiminnassa katse keskitetään sijoittajaan ja tukijärjestelmiin, kohtaamme paljon epäkohtia, joiden vuoksi innovaatio- ja startup -kulttuurit ovat epäsymmetrisiä. Se tarkoittaa, että ns. innovaatiopolitiikka edistää melko tehottomasti vain muutamien toimialojen startup-yrityksien alkua. Samoin riskisijoittajat suuntaavat startup-yrityksiä omien näkemystensä mukaiseen toimintaan, ei välttämättä menestykseen.

Riskisijoittajat haluavat sijoittaa kapean fokuksen startup-yrityksiin, koska ne ovat:

  • helpommin hallittavissa
  • helpommin johdettavissa
  • helpommin ymmärrettävissä
  • nopeammin rahastettavia.

Nykyiset startup-mallit johtavat sijoittajarajoitteiseen toimintamalliin, jossa mennään sijoittajan intressi, raha ja voitot edellä maailmalle. Tämä malli sulkee suurimman osan elinkelpoisista ja suuren potentiaalin startupeista rahoituksen ja tuen ulkopuolelle. Tässä Wikimploi-malli astuu mukaan vertaistuen, laajan ammattitaidon ja kokemuksen kautta edistämään jokaista yrittäjää ja ideoitsijaa. Näin Wikimploi-mallissa syntyy menestyksellisiä startup-yrityksiä kymmeniä kertoja enemmän kuin eksklusiivisessa sijoittajamallissa.

.
Sijoittajamalli Wikimploi
Markkinat
tarkoin määritelty, ei rönsyjä, kapea fokus
avoimet, laajat, dynaamiset, skaalautuvat markkinat; täysin uudet markkinat
Osaaminen
kapea ja maailman paras osaaminen kaiken uhalla
laaja, runsas, innokas ja radikaali osaaminen; maksimaalinen seniori- ja vertaistuki
Perustajat
ainakin yksi jäsen osaa autotallista listaukseen ja johtoryhmään
vaihtoehtoina yrityksen pitäminen, listautuminen tai myynti; kaikki mukana
Toteutus-suunnitelma
fokukseen perustuva uskottava suunnitelma ja toteutuskyky
uskottavuus ja toteutuskyky satojen vertaiskumppanien avustuksella
Sijoittajat
valitut ja hyödyllisimmät sijoittajat, heidän osaamisensa ja verkostonsa korvaamaton
sijoittajiksi diversiteettiä ja dynaamisuutta, osaaminen ja verkosto Wikimploilta; sijoittajat kilpailutetaan
Ajoitus, tietoisuus ja sattuma
tuuria, onnea ja oikea ajoitus (T.Ahopelto TE 37/2013)
tietoisesti valmisteltu ajoitus; äly, viisaus ja taito ennen tuuria

Kaavio Startup-yrittämisen kaksi mallia Riskisijoittajan etu ja tuuri edelläjaStartup Wikimploi”. Wikimploin mallissa riskisijoittajan ja tuurin vaikutus korvataan suuren ammattilaisjoukon mentoroinnilla, avulla, suunnittelulla ja valmistelulla, ja sijoittajien kilpailutuksella.

Kun sijoittajat vaativat startup-yrityksiltä pitkälle vietyä erikoistumista, sulkee se pois todellisia suurmenestyksiä: Apple, Microsoft ja esimerkiksi autoteollisuus ovat syntyneet kokonaisvaltaisilla ideoilla, laajalla fokuksella ja kovalla työllä. Niihin ei onneksi tarvittu eikä tarjottu kapeaa fokusta ja nopeaa exit-strategiaa.

Kun sijoittajat vaativat startup-yrityksiltä kapeaa markkinarakoa, tarkoittaa se suuren osan luovuudesta unohtamisen ja keskittymisen johonkin detaljiin.

Kun sijoittajat vaativat startup-yrityksiltä laserfokusoitunutta osaamista, voi keskittyminen olla jo puolipitkällä aikavälillä eli parissa vuodessa tuhoisaa.

Kun sijoittajat vaativat startup-yrityksiltä uskottavaa toteutussuunnitelmaa ja maailman parhaita toteuttajia, ollaan jo romanttisen harhan varassa: mistä maailman parhaat olisivat Suomeen juuri nyt tulleet, ja miten laserfokusoitu toteutussuunnitelma voisi olla pysyvyyttä vaativassa liiketoiminnassa ja työllistämisessä kestävää? Riskisijoittajan cherry picking ja kansallisen tason panostukset eivät aina sovi yhteen.

Edellä luetellut startup-kulttuurin sisäänrakennetut haitat ovat niin merkittäviä ja rakenteellisesti tuhoisia, että yliopistojen ja kansallisten rahoittajien ei olettaisi olevan siinä mukana. Yliopistojen tulisi olla kokonaisvaltaisuuden edistäjiä ja niiden pitäisi tutkimuksellaan pystyä varmistamaan startupien menestyksen. Nyt yliopistot ovat kanavoimassa startup-loton rahoja huonojen kertoimien arvontaan. Riskisijoittajien panostus startup-lottoon on myös omituista, sillä panostus menee pääosin hukkaan.

Startup Wikimploi on reilu ja tuottava malli

Startup-kulttuuri on pääosin värittynyt kolmella komponentilla: 1) nuoruuden sopivasti ylimitoitetulla virtuositeetilla ja kaikkivoipaisuudella,  2) riskisijoittajien rehellisen loputtomalla rahanteolla, ja 3) viranomaisrahoituksen epätoivoisella puskemisella mihin tahansa trendikkääseen. Kaikilla osapuolilla on olosuhteisiin sopiva romantiikka, ketunhäntä tai illuusio.

Wikimploi-framework-Case-Isabelle-From-start-up-through-Wikimploi-to-stock-market-JRi

Kaavio: Näin Wikimploi-startup toimii. Isabelle on aloittanut startupin, jossa hän kirjoittaa artikkeleita ja myy tutkivan journalismin juttujaan. Homma toimii, mutta edistystä ei tapahdu. Isabelle liittyy Wikimploi-yhteisöön, ja saa samalla satoja kumppaneita kirjoittamaan ja valokuvaamaan hänen sivuilleen. Ne on puolestaan tehty Wikimploissa työskentelevien entisten nokialaisten toimesta. Pian IsaBelleJours-yhtiö laajenee, ja siitä irtautuu uutta bisnestä. Pääosa yhtiöstä lähtee vapaille markkinoille, ja pian IsaBelleJours listutuu pörssiin. Se kilpailee surkastuneiden jättien kuten Sanoma Oyj:n ja News Corporationin kanssa. Nämä vanhat ja jäykät yhtiöt kaatuvat Wikimploin innostavassa ympäristössä syntyneiden liiketoimintojen kilpailussa.

Wikimploi-malli muuttaa startup-kulttuurissa kaiken. 1) Nuoret startup-yrittäjät voivat olla iältään nuoria tai vanhoja, Wikimploissa ikä ei erottele taitoa ja innostusta. Jokainen startup-yrittäjä saa tukea koko Wikimploi-yhteisöltä, joten Wikimploin startup-kulttuuri on viiltävän terävää, sivistynyttä ja luotettujen sparraamaa. Se ei ole päiväuniin ja huijauksiin taipuvaista. 2) Riskisijoittajat ja bisnesenkelit saavat parasta, sillä Wikimploi-yhteisö pienentää riskiä ja nostaa onnistumisprosenttia. Sijoittajat kilpailutetaan siinä missä he kilpailuttavat startuppeja. Sijoittajat puolestaan alkavat kilpailemaan Wikimploi-startupeista, sillä onnistumisprosentti on moninkertainen nykyisen startup-kulttuurin lottohenkeen verrattuna. 3) Viranomaiset saavat Wikimploi-yhteisöstä kumppanin, joka valmentaa heitä yrityselämän ja osaajapankin dynaamisessa muutoksessa, ja startup-kulttuurin hienovaraisessa meiningissä. Rahoittava viranomainen on tällä hetkellä yksikertaisesti pudonnut tulevaisuutta luovan kulttuurin yhtäaikaisesta rentoudesta ja vakavuudesta.

Wikimploi-mallissa kaikki startup-yritykset saavat tukea kaikissa elinkaarensa vaiheissa. Oli kyse sitten visioista, ideoista, keksinnöistä tai innostuksesta, kaikki saavat sekä vertaistukea että ammatillista apua Wikimploin sisältä. Onhan siinä, grand openingin eli suuren avaamisen jälkeen, mukana globaalisti tuhansia ammattilaisia kaikilta mahdollisilta toimialoilta.

Wikimploi-malli tukee startup-yrityksen globaalin talouden ymmärrystä ja strategista ajattelua tuomalla vertaiskokemusta seniorien aiemmista liiketoimista.

Wikimploi on verkosto, jossa jokainen on globaalisti verkostoitunut jo luonnostaan. Näin Wikimploi tarjoaa luotettujen kumppanien ja vertaisten ammatillisen verkoston jokaisen käyttöön.

Sijoittaja on Startup Wikimploi -mallissa ns. toinen liikuttaja. Sijoittaja saa hyötynsä ja voittonsa heti kun startup-yrittäjä eli ns. ensimmäinen liikuttaja saa toteutettua ideansa. Wikimploi-mallissa ensin on startup-yrittäjän visio, idea, työ ja tavoitteet, vasta sitten rahoittajan etu, joka valitaan kilpailutuksella ja määritellään reilusti. Wikimploi-mallissa toimitaan vision ja idean ehdoilla, ei enkeliksi pukeutuneen arrogantin sijoittajan ehtojen mukaan. Tästä syystä Wikimploi on varma ja luotettava myös sijoittajalle, sillä kilpailutuksella vain parhaat heistä saavat hyötyä.

Startup-toiminnassa tarvitsemme molemmat mallit eli nykyisen harvoille tarkoitetun exclusive-mallin, ja laajemmalle yrittämiselle tarkoitetun Startup Wikimploi -mallin. Kun Wikimploin startup-malli saadaan vauhtiin, uusia innovatiivisia kasvuyrityksiä syntyy moninkertainen määrä, ja moni uusi startup-yritys on radikaalimpi ja elinkelpoisempi, kuin laserfokusoitu ja exit-strategiaan tähtäävä yritys.