Sijainti kaupungissa

Ihanteellinen Wikimploi-mallin mukaan perustettu Wikimplace sijaitsee kaupungin keskustassa. Suomessa yksin pääkaupunkiseudulla on yli 1 miljoona neliömetriä tyhjää toimistotilaa ja sitäkin enemmän muuta tyhjää toimi- ja tuotantotilaa. Kaupunkien keskustoissa on noin miljoona neliömetriä virasto- ja hallintotilaa, jotka voidaan sijoittaa keskustojen ulkopuolelle. Tätä ehdottaa myös Technopolis Oyj.

Katso tästä vapaiden toimitilojen (toimistot, liiketila, tuotantotila, varasto) määrä ja laatu Suomessa: Catella Vapaat toimitilat -haku.

Katso tästä laskurista toimiston neliölaskuri (avo- ja koppikonttorin henkilömäärä/m² : Sponda Toimiston neliölaskuri.

Miljoonat neliömetrit tyhjää toimitilaa on indikaattori kiinteistöliiketoiminnan heikosta innovaatiokyvystä. Neliöt pidetään mieluummin tyhjillään kesät talvet kuin annetaan innovatiiviseen käyttöön ja nopeasti jalostuvaksi uudeksi ja tuottoisaksi liiketoiminnaksi. Muutama suuri kiinteistöyhtiö saa maksavia vuokralaisia ollessaan ensimmäinen Wikimplace-perustaja. Hidastelijat saavat jatkaa tyhjien tilojen lämmittämistä vuodesta toiseen.

Catellan ja Spondan tuloksia yhdistäen pääkaupunkiseudun 30 suurinta tyhjää toimistotilarakennusta voisi olla työpiste noin 35 000 Wikimploin työntekijälle (eli ammattilaiselle, startupille, yrittäjälle, osuuskuntalaiselle, kansainväliselle taitajalle, innovaattorille, jne.). Nämä 500 000 neliömetriä ovat vapaana ja tuottamattomana resurssina, joiden käytölle kannattaa laatia radikaali bisnesmalli. Wikimploi on juuri sellainen.

Kaupunkikeskustoihin vilkasta toimintaa

Suomalaiset kaupunkikeskustat tarvitsevat uudistumista. Torit ja markkinapaikat ovat siirtyneen kaupunkien ulkopuolelle markettikeskuksiin. Kaupunkien alkuperäinen perustamisen ydin, markkinapaikka, on hylätty moottoriteiden varteen.

Vaikka muutamien kaupunkien kesätorit ovat viehättäviä, on niiden käyttettävyys ja saavutettavuus itse kaupunkilaisille heikkoa. Helsingin puolesta miljoonasta kaupunkilaisesta vain harva käy kauppatorilla saati Senaatintorilla. Senaatintorin kaupat riutuvat jokavuotisista ponnisteluista huolimatta. Vaasan tori on lähellä kuollutta, vaikka sen remontti on arkkitehtonisesti parasta suunnittelua. Tori ei voi elää, jos sen ympäristö on kuollutta toimisto- ja virastotilaa.

vaasan-keskustasta-torin-tuntumasta-vapautuvaa-virasto-ja-hallintotilaa

Kuva Vaasan torin tuntumasta vapautettavaa virasto- ja hallintotilaa. Vaasan tori ja sitä rajaavat rakennukset kannattaa täyttää avoimella työllä, kulttuurilla ja sivistyksellä. Lukitut toimistot ja virkahuoneistot voidaan siirtää kaupungin ulkopuolelle.

Virastot ja hallinto kehätien varteen

Helsingin kauppatori ja Senaatintori voidaan muuttaa kaupunkilaisten ja matkailijoiden olohuoneeksi täysremontilla. Kun kaikki kaupungin ja valtion hallinnolliset virastot on sijoitettu tyhjiin toimistotilohin Pitäjänmäkeen ja Ruoholahteen, vapautuvat kaupungin keskeisimmät tilat kulttuurin, sivistyksen ja työn tiloiksi. Virastojen ja hallinnon suljetut ovet ja kaikuvat käytävät sopivat kaupungin rajoille ja kehäteiden varteen. Sieltä ministerit voivat tavoittaa toisensa ja lentokentän mustilla autoillaan. Kaupunginhallintokaan ei tuo mitään etua kaupunkilaisille sijaitessaan keskusta-alueella.

helsingin-keskustasta-vapautuvaa-virasto-ja-hallintotilaa

Kuva Helsingin keskustasta vapautettavaa virasto- ja hallintotilaa. Kauppatorin ja Senaatintorin suljetut ja kuolleet rakennukset ja korttelit kannattaa vapauttaa kaupunkilaisten käyttöön. Näin kaupunkikeskusta muuttuu aktiiviseksi ja kaupunkilaisten olohuoneeksi. Kuva ©Vastavalo.

Kaupungille uusi merkitys ja sisältö

Lähes kaikki Suomen kaupungit tarvitsevat uuden aktiivisemman toiminnallisuuden. Kesätoripäivät ja kaupankäynti eivät pysty pitämään kaupunkia virkistävänä ja aktiivisena. Kaupungin idea ei enää ole yksinomaan kaupankäynti ja kulutus. Suomen ilmastokaan ei suosi hajanaista ja katukuiluihin perustuvaa kaupunkirakennetta.

Wikimploi-mallin Wikimplace on kaupunkirakenteen uusi keskus. Kun kymmenet tuhannet uutta työtä tekevät ihmiset valloittavat Helsingin keskeisimmät talot, avaavat tilojen ovet ja alakertoihin rakennetaan julkista kulttuurin ja sivistyksen tilaa, on kaupungilla uusi aktiivinen malli. Globaalisti verkottunut Wikimploi-verkosto muodostaa nopeasti Wikimplace-yhteistyön, jossa huippuluennot, uusi taide ja kulttuuritapahtumat valloittavat entiset ministeriöt, kaupungin virastot ja pankkien salit. Virastojen muuttaessa periferiaan, saadaan sivutuotteena monen turhan hallintoviran lopettaminen. Hallinnossa huomataan, ettei niin monta huonetta ja keskeisesti sijaitsevaa rakennusta tarvittukaan.